Foreningen Isogaisa

Foreningen Isogaisa står som arrangør av Isogaisa festivalen.
Styret:
Leder: Tore Solli
Styremedlem: Beate Sandjord
Styremedlem: Ronald Kvernmo
Vara: Ingebrigt Pedersen
Antall medlemmer: 140

Styret velger arrangørstab til festivalen. I tillegg kommer det en rekke frivillige som gjør en fantastisk jobb. Som de fleste vet så er det utrolig mye forarbeid og etterarbeid i forbindelse med festivalen. Og i tillegg blir det også mye jobbing  på sjølve festivalen. Her er noen av de som utmerker seg...
Forøvrig stiller det opp ca 50 fantastiske mennesker frivillig opp på festivalen.

Fra venstre:
Tore Solli, Beate Sandjord, Ingebrigt Pedersen,  Wenche Bjørkeng, Jan Jasko, Hege Dalen og Frid- Eva Karlsen.

Isogaisa

Isogaisa er en rusfri festival med fokus på urfolkskulturer og det spirituelle. På Isogaisa er det seminarer, workshops, kurs, foredrag, utstillinger og ikke minst musikk og underholdning. Arrangementet foregår i og rundt Fjellkysten i Lavangen, en stille og idyllisk fjord i Sør-Troms. Det er gode overnattingsmuligheter, og ikke minst god plass til å sette opp telt. Sjølve feiringen foregår i en diger åttekantet lavvu med plass til 400-500 mennesker. Det vil si at alt foregår under tak! Noe som kan være nødvendig her i nord.

Isogaisa er mer enn en enkelthendelse i et bestemt tidsrom. Isogaisa kan best beskrives som et fjell, et mål i det fjerne. Et ønske om å oppleve noe vakkert, noe ubeskrivelig. Men også et ønske om å være med på å skape det vakre, det ubeskrivelige. Altså både sende og motta.

På Isogaisa er alle mennesker fra alle samfunnslag hjertelig velkomne. Og ikke minst fra alle verdenshjørner. Noen vil se på, noen vil oppleve, og noen vil skape. Men i neste øyeblikk er det helt omvendt. Tilskueren bytter rolle og former sin egen Isogaisa, eller de mest iherdige ildsjelene kan plutselig lene seg tilbake og bare nyte.

Isogaisastemningen kan dukke opp når du minst venter det. Du sitter heime en vinterkveld og skal fyre i peisen. Når bålet flammer opp så er du plutselig "der"! Minner og den gode Isogaisafølelsen kommer strømmende på og vage erindringer fra sommerens festival dukker opp fra intet.
Når du forbereder deg til Isogaisa så er det greit å sette seg inn i hva som skal skje der, hvilke artister kommer, og hva står i programmet. Men tenk også på hva du ønsker å oppleve? Hvordan vil du at Isogaisa skal være? Og hvordan ønsker du at Isogaisa skal bli i framtiden?


Isogaisa 

Ein gong så spurt æ ei gygrekjerring
Om ka slags meining livet ha
Ho spøtta skråa og løfta staven
Så pekt a oppåt eit fjell og sa:

Sjå Isogaisa
Og sidan dø
Gå Såggemyran

Ho greip ein frosk og kyssa kjeften
Og sa at Vennskap e vakkert lag
Men Løgn vil dra dæ i Løgnarjuvet
Og Urett døm dæ sjøl ein dag

Eit Ærleg Arbeid e livets meining
Skjønt Såggemyran tar aldri slut
Men du ska finn dæ eit Isogaisa
Der ørna slår sine venga ut
 

Tekst/mel.: Hans Rotmo

 Har du funnet ditt Isogaisa??

 

Hva er egentlig en Isogaisa?

Det er ikke helt lett å svare på. Isogaisa
er et fjell, men også et mål i livet.


Hva skjer på Isogaisa som ikke
skjer på en vanlig konsert?

Det er enklere å svare på! Isogaisa
er mer enn en konsert!
Jeg vil heller si en slags samlet
kilde av urkraft, som alle
tilstedeværende kan øse av!

Isogaisa er en tilstand! Et ønske
om å være i noe behagelig som
er større enn seg sjøl!

Hva skjer på Isogaisa? Alt kan skje! Seminar, taler, fortellinger og ikke minst seremonier. Musikken skal være driv over, behagelig å lytte til, men ikke for høyt!

Hvem kommer til Isogaisa? Mennesker! Alle! Ingen spesielle, dvs alle er spesielle! Men de som kommer har et åpent sinn, et ønske om å oppleve noe mer enn en konsert, samtidig som man treffer nye og gamle venner.

Alle er velkomne: Nordmenn, samer, same/norsk, norsk/svensk, norsk/tunisisk, barn, ungdom, 
voksne, pensjonister,  kort sagt mennesker!

Kort fortalt: Isogaisa er sjølve symbolet på samisk urkraft!

Men hva er så samisk urkraft lurer du kanskje på? Det er enkelt å svare på: Vennlighet, fellesskap, lykke, toleranse, nysgjerrighet, kaffetørst.