Kan alle drikke chaga?


Hver dag sender jeg chaga til kjøpere over hele landet. Mange ringer og stiller spørsmål relatert til bruk av chaga. Så jeg skal prøve å svare etter beste evne:

1. Kan alle drikke chaga?
Svar: JA! Barn, gravide, voksne, eldre. Men de som går på medisin må avklare med lege.

2. Kan man gi chaga til dyr? 
Svar: Ja, mange gjør det med god effekt.

3. Kan man gi chaga til barn?  Svar: Ja, alle kan drikke chaga.

4. Hvis man har allergi mot bjørkepollen, kan man da drikke chaga? 
Svar: Ja. Pollen er noe du puster inn i lungene, og chaga er noe du fyller i magen.

5. Kan man drikke så mye chaga man vil?
Svar: Ja! Men det er neppe særlig nødvendig. Men hvis du drikker eller spiser for mye av en bestemt ting, så er det vel neppe særlig sunt. Jeg kan tenke meg at mer enn 8-10 krus med chaga er i meste laget...

6. Går chaga sammen med andre naturpreparater?
Svar: Ja, naturpreparater kan man blande sammen. Men preparater som er oppkvikkende som for eksempel kaffe, kan man være litt forsiktig med, siden chaga også er oppkvikkende.

7. Hva er best, konsentrat eller chagapulver?
Svar: Det er akkurat det samme. Pulveret må du koke sjøl, mens konsentrat har jeg kokt på Bioform. Enklest er det med konsentrat på flasker, siden det er bare å drikke det. Men pulver blir billigst.

8. Er det nødvendig å koke i 2 timer?
Svar: Egentlig ikke, men du får fram mest virkestoffer etter 2 timers koking.

9. Kan man koke flere ganger på samme pulver?
Svar: Ja, man kan koke opptil 5 ganger på samme pulver, så lenge det blir farge på teen.

10. Hvor lenge kan man lagre ferdigkokt chaga?
Svar. Så lenge chagate lagres på reine flasker og ikke inneholder fremmedlegemer, så kan man lagre kokt chaga i mange år.

11. Hvor lenge kan man lagre tørt chagapulver?
Svar: Så lenge pulveret oppbevares tørt, kan man lagre det i flere år. Våt chaga bør lagres i fryser.

12. Hva med chaga og medisiner?
Svar: Her er utklipp fra Rolv.no:
Hvis man har et helseproblem og bruker skolemedisinske preparater, må man være oppmerksom på at det kan oppstå interaksjoner. Siden chaga kan ha en viss blodfortynnende og antikoagulerende virkning, kan dette gi økte blødningstendenser hvis soppen anvendes samtidig med betennelsesdempende, antikoagulerende eller blodfortynnende medisiner som f.eks. Aspirin, Ibuprofen, Naproxen og Marevan. Chaga kan også bidra til å øke insulinutskillingen og senke blodsukkerverdiene, så forsiktighet må utvises ved samtidig bruk av blodsukkersenkende medisiner, og det kan i samråd med lege bli aktuelt å justere doseringen av medisinen. Soppen kan videre påvirke effekten av kreftmedisiner, kolesterolsenkende medisiner, antioksidanter og medisiner eller kosttilskudd som påvirker immunsystemet. Det positive med dette er at man kanskje kan redusere inntaket av slike medisiner når man drikker chaga-te. Slik medisinseponering bør alltid gjøres i samråd med lege.

Med vennlig hilsen
Ronald Kvernmo